torstai 14. elokuuta 2014

Rantautuminen uuteen maailmaan





Kuvassa: American Electric Power:in reviiri

Helsingin pörssin suurin ongelma on, että se on hyvin pieni pörssi ja hyviä diilejä on vaikea löytää. Omistan Helsingin pörssiin listautuneita yhtiöitä kirjoitushetkellä 3 kappaletta, Neste Oil, Kesko ja Fortum. Muita ei salkussani ole, sillä ne ovat olleet mielestäni liian kalliita tai muista syistä eivät ole kovin houkuttelevia. On kuitenkin viisasta pitää omistusosuuksia useammassa kuin kolmessa yrityksessä hajautussyistä. Sen sijaan, että ostaisin mielestäni kalliita yrityksiä Helsingistä liian kovaan hintaan, olen päättänyt lähteä ulkomaille.



Kun avasin Nordnetissä tilini ja lähdin tutkailemaan Yhdysvaltojen pörssejä, aukesi aivan hillittömän avara maailma minulle. Yhdysvaltojen pörssit ovat monta kertaa suurempia kuin Helsingin. Olen kuitenkin lukenut, että on mahdollista, että osingoista voi tulla verotuksellisesti vähän kimurantteja jos jokin menee pieleen ja Yhdysvallat verottaa niitä liikaa. Siksi ostin erästä amerikkalaista sähköyhtiötä, American Electric Power (Stock ticker on AEP) testatakseni ikään kuin varpaillani, miten hommat käytännössä sujuvat. Tulen saamaan osinkoja AEP:lta pitkin vuotta, jolloin näen, verotetaanko minua vahingossa liikaa ja pitääkö lähtä karhuamaan jenkkihallitukselta osinkojani takaisin. Jos näin käy, saan hyvää harjoitusta viranomaisten kanssa painimisesta.

American Electric Power on amerikkalainen sähköyhtiö. AEP ei ole mielestäni mietenkään kovin erikoinen, vaan suorastaan tylsä perinteinen sähköyhtiö. Eli firma minun makuuni! AEPin liiketoimintaan kuuluu muunmuassa sähkövoimaloiden pyörittäminen, sähkön kuluttajamyynti, sähkön siirtäminen ja jakelu. AEP ei siis hirveästi eroa Fortumista! Yksi selkeä fundamentaalinen ero, minkä keksin on, että Fortum keskittyy enemmän juuri ekosähköön kun AEP on perinteisempi sähköyhtiö. Siinä missä Fortum divestoi sähköverkkojaan, AEP investoi niihin.
Yleiskatsaus AEP:in talouslukuihin

Tähän taulukkoon olen tyypilliseen tapaani kirjannut mielestäni tärkeimmät AEP:in luvut. Katsotaanpa taulukkoa hieman tarkemmin. AEPin liikevaihto kasvoi välillä 2003-2013 14 667 miljoonasta dollarista 15 357 miljoonaan dollariin. Tämä tarkoittaisi noin 0,46% vuosittaista kasvutahtia. Osake on kuitenki dilutoitunut noin 2,1% vuositahtia, eli ei tarvitse edes noteerata inflaatiota todetaksemme, että AEPin osakekohtainen reaalimyynti on pudonnut 10 vuoden aikana. Tässä vaiheessa vaikuttaisi suoraan sanottuna melko paskalta diililtä, eikö?





Tutkitaanpas syvemmälle. Taulukosta näemme, että liikevoitto (operating profit) on kasvanut noin 5% vuosivauhtia! Return on assets on pysynyt melko hyvin noin viidessä prosentissa, välillä ylittäen 6% mutta välillä alittaen 5%. Myös oma pääoma on lihonut mehevää 7,34% vuosivauhtia. Näistä voi päätellä, että AEP osaa investoida varoja hyvin ennustettavasti. Näitä kasvulukuja tulkitessa on otettava myös huomioon, että AEP jakaa keskimäärin noin 50-60% tuloksestaan osinkoina omistajille. Jos AEP ei jakaisi osinkoa, olisi 5% kasvuvauhti minusta huono, mutta jako huomioonottaen minusta AEPilla on mennyt ihan hyvin.
Ongelmia menneisyydessä

Vuoden 2003 aneeminen nettotulos pitää sisällään kertaluontoisia divestointikuluja. Vuoden 2002 tulos oli itseasiassa tappiollinen. Nämä vastoinkäymiset ovat kuitenkin takana päin ja kyseiset liiketoimet on leikattu pois. En usko, että kyseiset vastoinkäymiset ovat siksi relevantteja, kun arvioidaan AEP:ia sijoituskohteena. Lisäksi annan kaikille analysoitavana oleville firmoille anteeksi huonosti menneen 2008-2009 ajan finanssikriisin rajuuden vuoksi. On kuitenkin piristävää nähdä, että AEP selvisi kriisistä ehjin nahoin, sillä tulos ei nimittäin notkahtanut juuri ollenkaan.
Velka

Yrityksen velkasuhde on noin 30% luokkaa. Lasken velkasuhteen ”Debt to Assets”-rationa, eli jaan velat yrityksen varoilla. Velkasuhde on pienentynyt vuosituhannen alkuisesta noin 40% suhteesta, vaikka velka onkin dollarimääräisesti kasvanut. Tämä tarkoittaa, että yritys on kasvattanut liiketoimintaansa ja tasettaan, mutta kasvaessaan on ottanut vähemmän velkaa suhteesas omaan pääomaan kuin ennen. Minulla ei ole varsinaisesti muuta sanottavaa tästä velkasuhteesta kuin, että 30% on AEP:in kaltaiselle sähköyhtiölle hyvin, hyvin maltillinen viputaso. Se on minusta ihan positiivinen asia, sillä se antaa yhtiölle hengitysvaraa mahdollisissa vastoinkäymisissä.

Ostopäätös

Päätin ostaa American Electric Power:ia 15.4.2014 hintaan 51,88 dollaria. Uskoin ostaessani, että saan tästä firmasta tasaisen, todennäköisesti kasvavan osinkovirran. Tulin myös siihen tulokseen, että AEP:in taloudellinen tilanne ja osakkeen kurssi ovat hyvässä suhteessa toisiinsa, mikä tuo turvaa sijoittamalleni pääomalle.

Kirjoittaessani tätä 22.10.2014 olen saanut jo yhden 50 dollarisenttiä/osake osingon yritykseltä. AEP eilen julkaisi, että korottaa osinkonsa 53 dollarisenttiin per osake. Se on ihan mehevä 6% kasvu! Vaikka 6 kuukauden jälkeen ei voi vielä varmaksi sanoa, oliko sijoitus onnistunut päätös vai ei, on tähänastinen kehitys ollut oikein miellyttävää. Jos kaikki menee hyvin, istuu AEP salkussani kuolemaani asti.

PS. Ainiin se verotus! Selvitin vähän asioita. Nordnet tililleni tilitetään firman osingot, ja niistä on jo valmiiksi peritty 15% veroa, joka kuuluu Yhdysvalloille. Loput panttaan itse Suomen hallitukselle, jolle maksan ne sitten ensi vuonna mahdollisesti mätkyjen muodossa. (Tai sitten ne vain vähennetään veronpalautuksesta.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.