keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Kevensin Nestettä salkussa


Nesteen kurssi on noussut hyvin merkittävästi vuoden aikana. 35% nousu perustuu lähinnä öljyn hinnan romahdukseen. Osittain on perusteltuakin, että kurssi nousee, sillä öljyn romahdus venyttää jalostusmarginaaleja, mutta myös alentaa hintaa pumpulla, mikä lisää kysynnän määrää ikään kuin "ilmaiseksi" Nesteen tuotteille. (Joku muu luopuu katteistaan.) On hyvin mahdollista, että öljykartelli OPEC on kuollut lopullisesti, eikä kartellihinnoista koskaan enää tule uutta normaalia, eli öljynjalostajien "neuvotteluvipu" tuottajia vastaan on voinut nousta pysyvästi.

Alkaako tästä sitten vuosikymmeniä kestävä hunajajuna? En usko. Tämä siksi, koska kilpailu on hyvin kovaa jalostajien kohdalla, joilla on ollut ylikapasiteettiongelmia. Myös öljyn vähittäismyynnissä on kova kilpailu, sillä hintainformaatio on hyvin esillä kiitos niitä vertailevien verkkosivujen ja bensa-asemien käytännön mainostaa hintaa isolla toteemilla. Uskon, että tämä kilpailu hitaasti tai vähemmän hitaasti polkee tuon romahduksesta saadun hyödyn pois. Lopullisen hyödyn öljyn romahduksesta ja kartellin hajoamisesta kerää kuluttaja bensapumpulla, tai valtio, joka nostaa polttoaineveroja.

Lisäksi arvostuskertoimet ovat karanneet mielestäni pahasti käsistä. Vuodesta 2005 vuoden 2015 3. kvartaalin keskiarvotuloihin verrattuna P/E oli 18,18. Yksittäisen vuoden P/E:nä tuo voisi hyvinkin mennä, jos on ollut esim. tuotantoseisokkeja huoltojen vuoksi, mutta 10 vuoden ajalta minusta korkea valuaatio. Neste tulee hyvin todennäköisesti tekemään öljyshokin jälkeen hyvää tulosta, mutten usko, että öljyshokin vaikutus tulee kantamaan kovin pitkälle. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Neste voisi menestyä tai olla hyvä sijoituskohde, ja siksi en kaikkea myynytkään. Tilanteen valossa näin kuitenkin aihetta keventää omistustani.

Myin 7.1 112kpl Nesteen osakkeita, joten sain 2981,16e kulujen jälkeen ja omistukseni keveni noin puoleen. Myynti nosti Fortumin yli 20% osuudeksi lainoitussalkustani, joten päätin siirtää osan rahoista Elecsteriin (1102e) ja USA indeksirahastoon (500e). Lainoitusasteeni laski onneksi silti, ja pidän sen nyt matalampana, jotta se olisi valmis tulevaisuuden ostopaikkoja varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.