keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Räikeää aliarvostusta - FortumFortumin kurssi on rytissyt viime aikoina ja kunnolla. Mitä tehdään? Katsotaanpas:

Kuvitellaanpa, että Fortum maksaisi kaikki käteiset ulos osinkoina, sillä ne eivät vaikuta firman tulokseen ja voitaisiin jakaa ulos, joten mielestäni ne olisi arvostettava ainakin melkein yksi yhteen pörssikurssiin. Kun käteistä on 9,69e / osake, ja markkinahinta on 15,36e/osake, uudeksi markkina-arvoksi saadaan 5,67e/osake.

Fortumin oma pääoma on tällä hetkellä 14968 milj. euroa. Vähennetään tästä likvidit varat, 8612 milj. euroa. Jäljelle jää 6356 miljoonaa euroa.  Tämä loppu on se, joka tuottaa Fortumin nykyistä tulosta, arvioituna 0,7/per osake/vuosi. Se tekee P/E ratiota 8,1. Lisäksi, kun jäljelle on jäänyt omaa pääomaa 7,15e/osake, saadaan price to book ratio lopulle firmalle 0,79. Arvostustasot ovat niin kuin firma olisi HKScan vähän aikaa sitten! Ymmärtääköhän nyt kaikki varmasti markkinoilla, että Fortumin varoista yli 1/3 on kylmää käteistä.Nämäkin tuotot on tuotettu erittäin, erittäin alhaisilla energiahinnoilla. [Lähde] 3kk keskiarvolla hinnaksi Suomessa saadaan 26,09 euroa megawattitunnilta. Tätä alhaisemmaksi ollaan menty viimeksi vuonna 2007, eli siitä on hieman aikaa. En ole mikään energiateekkari, mutta sähkön hintaan on tänä kesänä uutisten perusteella vaikuttanut runsas veden määrä. Sääolot muutenkin tuntuvat vaikuttavan energian hintaan erittäin radikaalisti. Ja säähän vaihtelee vuodesta toiseen! Sähkön hinta voi olla ensi vuonna ihan mitä vain, sillä ei sitä nyt voi varastoidakkaan, toisin kuin öljyä.

Ostin Fortumia hintaan 15,36e/osake. Sijoituslainaa tuli siis vivutettua lisää, mutta juuri tätä varten se on aktivoitukin. Olisin halunnut ostaa tuplasti enemmän, kuin nyt ostin, mutta se olisi puskenut Fortumin yli 20% osuuteen salkustani, nostaen rahoituskuluni 1% -> 2,5%:iin, ja se ei olisi ollut hyväksyttävää. Nyt sitten takaisin lyhentelemään. (Paitsi jos löytyy lisää hyviä diilejä.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.