sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Montako työntekijää sinulla on?

Minulla on tapana ajatella osakesalkkuani eräänlaisena mikroyrityksenä. Tämä on ihan perusteltuakin, sillä osakkeet ovat pieniä paloja isommista yrityksistä. Joskus huvikseni ikään kuin irroitan ne alkuperäisistä yrityksistään ja kokoan ne yhteen pienemmäksi kokonaisuudeksi. Esimerkiksi tässä on lista, johon olen selvittänyt paljonko tällä "mikroyritykselläni" on työntekijöitä.

Yritys          Työntekijäni          Viikkotyötunnit
Neste Oil 0,003 0,097
Kesko 0,038 1,428
Fortum 0,007 0,255
Nokian Renkaat 0,002 0,063
Olvi 0,020 0,760
Elecster 0,052 1,956
AEP 0,003 0,120
Yhteensä 0,125 4,680


Olen selvittänyt ensiksi tilinpäätöksistä keskimääräisen henkilöstön määrän, jakanut sen liikkeellä olevien osakkeiden kokonaismäärällä ja kertonut tämän omien osakkeitteni määrällä. Tämä luku kertoo, kuinka monta työntekijää minulla on kokoaikaisiksi muutettuna. Lisäksi olen muuttanut tämän työtunneiksi, koska se on reippaasti alle yhden. Voi periaatteessa ajatella, että minulla on yritys, jossa yksi henkilö käy tekemässä töitä 4 tuntia ja 40 minuuttia viikossa. Minä maksan palkat ja kerään voitot. Ensimmäinen tavoitteeni on saada tuo 4h 40min nousemaan kahdeksan tunnin työpäiväksi. Vertailun vuoksi viime vuonna vastaava luku oli n. 3h 50min, eli ihan ok tahtia täältä tullaan. Tavoite on kuitenkin leikkimielinen, sillä rahaahan tässä ollaan tekemässä. Positiivinen kehitys tällä saralla on silti ilahduttavaa.

Seuraan tätä asiaa vuosittain, koska se tekee vielä selvemmäksi, että omistamani osakkeet ovat paloja ihan oikeista yrityksistä. Yrityksistä, jotka valmistavat tuotteita ja palveluita, maksavat veroja ja ennen kaikkea työllistävät oikeita ihmisiä. Työtuntien kertyminen motivoi sijoittamaan entistä enemmän. Olen myös huomannut, että tämä antaa kuvaa yrityksen arvostustasosta muiden lisäksi, vaikkakin matala henkilöstön määrä on myös mahdollinen merkki tehokkuudesta.

Jos olet joskus tehnyt samanlaisen laskelman, olisi kiva kuulla omista tuloksistasi.

7 kommenttia:

 1. Ja jos myy jotain, pitää ensin pitää yt-neuvottelut, jotta voi irtisanoa "työntekijöitä"? :D

  VastaaPoista
 2. Hahahah, sain hyvät naurut. Ei onneksi sentään, sillä yrityksen työntekijät siirtyvyät yrityskaupan myötä uudelle omistajalle. ;)

  VastaaPoista
 3. Heh! Oikein hyvä tapa tarkastella osakesijoittamista!

  Ajattelin kirjoittaa lyhyen tekstin siitä kuinka paljon maksan veroa saamistani osingoista, jotka olen luonut palkkatuloista (joista on maksettu puolet veroa). Julkisessa keskustelussa katoaa niin esiin tuomasi näkökohta kuin se, että kansankapitalismissa valtio hyötyy sijoittajan tavoin toistuvasta tulovirrasta osinkojen ja osinkoverojen muodossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tee ihmeessä! :) Kuulostaa todella havainnollistavalta laskselmalta.

   Poista
 4. Heh, mielenkiintoinen tapa miettiä omaa sijoitussalkkuaan! En ole nähnyt vastaavaa missään, mutta auttaa kyllä hahmottamaan toiminnan bisneksenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on juurikin se pointti! :) Eräänlainen motivaattori itselleni.

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.