perjantai 25. huhtikuuta 2014

Analyysia: Fortum

 





Fortum on suomalainen yhteiskuntapalveluita tuottava yritys, joka harjoittaa liiketoimintaa esimerkiksi Suomessa, Venäjällä ja Pohjoismaissa. Liiketoimintaan kuuluu mm. jakeluverkkojen ylläpito, lämmöntuotto ja tärkeimpänä sähköntuotto
Tykkään Fortumin strategiasta keskittyä päästöttömiin ja ympäristöystävällisempiin energiantuotantomuotoihin, koska uskon niiden olevan tulevaisuuden energiantuotantoa. Öljyä ja kivihiiltä tulee toki riittämään vielä pitkiksi ajoiksi, mutta joskus nekin loppuvat, puhumattakaan mitä tupruttelu tekee ilmastolle. Siksi on pitkällä aikavälillä hyvä idea investoida jo tässä vaiheessa raskaasti ei-fossiilisiin energiamuotoihin, kuten esimerkiksi ydinvoimaan, jätteenpolttolaitoksiin ja aurinkovoimaan.


Tässä on keräämäni data Fortumista vuodesta 2003 vuoteen 2013. Taulukossa voi olla epätarkkuuksia, mutta sen pitäisi olla riittävän tarkka tähän tarkoitukseen.

 







Liikevaihto
Fortumin liikevaihto on kasvanut ihan mukavasti reilulla kolmasosalla vuodesta 2005, joka on mielestäni ihan riittävä kasvuvauhti. Sijoituspäätökseni ei kuitenkaan perustu kasvun "viivottimella extrapoloimiseen", joten jätän historiallisen kasvun vähän vähemmälle huomiolle. Historiallinen kasvu on silti positiivinen merkki, joten se ansaitsee maininnan. Liikevaihto tippui valtavasti vuodesta 2003 vuoteen 2005, mutta tämä ei johdu mistään liiketaloudellisesta katastrofista, vaikka se siltä taulukosta katsoen näyttäisi. Liikevaihdon dramaattinen lasku johtuu Neste Oilin irtaantumisesta vuonna 2005, joten tässä tapauksessa se ei ole negatiivinen signaali sijoittajalle. Tulenkin analysoimaan kaikkia lukuja pääosin vuodesta 2005, jotta Neste Oilin luvut eivät pääsisi sotkemaan analyysiä.

Liikevoitto & Return on Assets
Liikevoitto on pysynyt Fortumilla melko vakaana viime vuosikymmenenenä. Liikevoitto on kasvanut vuodesta 2005 noin 3% keskimääräistä vuosivauhtia. Itse hyväksyn sitä hitaamman kasvuvauhdin, mitä suuremman osan tuloistaan yritys jakaa, ja Fortum on jakanut keskimäärin 66% nettotulostaan omistajille, joten 3% liikevoiton kasvuvauhti on minusta osingonjakoon suhteutettuna kelpo suoritus. Return on Assets, jonka lasken jakamalla liikevoiton yrityksen varoilla, on myös pysynyt hyvin tasaisena viimeisen 10 vuoden aikana, joskin viime vuosina hieman rapautunut. RoA on kuitenkin pysynyt reippaasti yli vieraasta pääomasta maksettavan koron, joten vieraalla pääomalla on positiivinen vaikutus nettotulokseen.

Vapaa kassavirta
Vapaa kassavirta on ollut melkein jokaisena vuotena positiivinen, mutta viimeisinä vuosina vähemmän, kuin mitä osinkoa on jaettu. Osinkoa ei voi loputtomiin jakaa vapaata kassavirtaa enempää, joten toivoisin yhtiön parantavan kassavirtaansa lähitulevaisuudessa. Fortumin taseesta kuitenkin näen, että yhtiöllä on käteistä ja käteiseen verrattavaa varallisuutta noin 1200 miljoonan edestä, joten ihan likviditeettikriisissä ei sentään olla.

Osinkopolitiikka
Fortum on jakanut keskimäärin 66% tuloksestaan omistajille viimeisen 10 vuoden aikana. Suuri osingonjako on minulle todella tärkeä asia, sillä ensinnäkin se osoittaa kunnioitusta yrityksen osakkeenomistajia kohtaan, ja toiseksi näin loput varat jäävät vain parhaiden investointi-ideoiden toteuttamiseen. Kolmanneksi minun tuleva taloudellinen riippumattomuuteni tukeutuu osinkoihin, joita tarvitsen elämiseen ja siitä nauttimiseen. Ihanteellinen osingonjakosuhde mielestäni olisi 2/3 tuloista jaettuna osinkoina omistajille ja loput 1/3 jätettynä yritykseen taseen vahvistamiseksi ja tuleviin investointeihin. Fortumin osinkopolitiikka menee näin, lainattu Fortumin nettisivuilta:
"Fortum Oyj:n tavoitteena on maksaa vakaa, kestävä ja aikaa myöten kasvava
osinko, joka on 50 - 80 % osakekohtaisesta tuloksesta ilman kertaluonteisia
eriä."
Olen tyytyväinen tähän osinkopolitiikkaan, sillä se täyttää äsken linjaamani vaatimukset.

Kriisiaika 2008-2009
Fortumin tuloslaskelmista vuoden 2008-2009 kriisejä ei oikeastaan huomaakaan, mikä on uskomaton suoritus ja kielii tulojen vakaudesta tulevista makrotaloudellisista vastoinkäymisistä huolimatta.

Oma pääoma
Fortum on kartuttanut omaa pääomaa joka vuosi paitsi 2008 ja 2013. Omasta pääomasta olen vähentänyt minkä katson "ilmaksi", eli aineettoman varallisuuden sekä liikearvon. Annan 2008 oman pääoman alentumisen anteeksi, ja vuoden 2013 oman pääoman alentuminen johtuu enemmänkin huonosta vuodesta muuten kannattavassa liiketoiminnassa kuin merkki pidempikestoisesta liiketoiminnan huonontumisesta. Konkreettisen pääoman karttuminen viestii minulle, että Fortum ei käytä liikaa pääomaansa kalliisiin yritysostoihin, mikä kerää liikearvoa taseeseen, vaan kasvaa ns. orgaanisesti tekemällä reaali-investointeja itse, mikä on minusta parempi kuin yritysten ostaminen korkein hinnoin.

Päätelmä
Fortum on tasaista tuottoa tekevä arvo-yhtiö, jonka keskimääräinen EPS vuosien 2005-2012 on 1,66 euroa/osake. Keskimääräinen ostohintani tarkoittaa P/E ratiota 8,8, mikä on todella alhainen. Jos havainnollistamisen vuoksi leikitään, että Fortum olisi korkopaperi, vastaisi 8,8 Price to Earnings ratio noin 11,4% korkokantaa, eli melko halvalla lähti! En käyttänyt tässä analyysissa vuoden 2013 informaatiota, koska ostoni tein viime kesällä, eli minulla ei ollut sitä tietoa käytössäni.

Osto:
Viime kesän aikana keräsin noin 483 Fortumin osaketta keskihintaan 14,62. (Kaupankäyntikulut on laskettu mukaan hintaan.

Turvamarginaali
Turvamarginaalina tässä sijoituksessa toimii kaksi elementtiä. Ensimmäinen on huokea hinta, sillä firma irtosi keskimääräisellä 8 vuoden P/E ratiolla 8,8. Toinen elementti on yrityksen liiketoiminnan luonne, sillä se on melko vakaata toimintaa. Pahimmankin laman aikana koteja on pakko lämmittää, televisiot tarvitsevat sähköä ja iPadien akut on ladattava. Teollisuuskulutus toki laskee, mutta kotitalouskulutus ei. Yleisesti saamani käsityksen mukaan ihmiset myös hyvin harvoin vaihtavat sähköntuottajaansa verrattuna esimerkiksi puhelinoperaattoreihin, joita voi vaihtaa herkästikin. Turvamarginaalin merkitys tulikin todistettua vain vähän sen jälkeen, kun viime kesänä tämän yrityksen osakkeita ostinkin, sillä kolmannella kvartaalilla Fortum teki suorastaan säälittävän tuloksen, mutta koska sain yritystä sen verran halvalla, sain tästä huolimatta vuodelta 2013 tyydyttävän tuoton.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.