tiistai 15. huhtikuuta 2014

Makkaratehdas lihoiksi

Osallistuin HKScanin yhtiökokoukseen, jonka jälkeen päätin myydä HKScanin osakkeeni. Syynä oli epämääräinen poliittinen ilmapiiri ja rakenne, josta en pitänyt yhtään. Yli 70% äänistä oli yhden miehen komennossa. Kun alkuvuodesta ostin HKScania, ymmärsin, että tällainen poliittinen rakenne on yrityksessä, mutta olin aliarvioinut sen merkityksen. 


Yhtiökokouksessa istuessani ymmärsin, että täällä ei etuani välttämättä valvota. Kokouksen kaikki päätökset oli ennalta tehty, eikä kukaan niitä pysty muuttamaan, vaikka yksi omistaja protestoikin voimakkaasti hallituksen esitystä hallituksen kokoonpanosta. Osakkeenomistaja, jonka nimeä en muista, arvosteli hallitusta jääviksi, sillä siellä oli paljon tuottajien edustajia. Pelkona on, että tuottajamielinen hallitus valvoisi mahdollisesti tuottajien eikä osakkeenomistajien etua. En halua olla liikekumppanina yrityksessä, jossa minun etuni ovat ristiriidassa kumppanieni etujen kanssa, tai minulla ei ole yhtään valtaa tarvittaessa vastustaa hallitusta. Pyrin vastedes kiinnittämään tarkempaa huomiota yrityksen omistajarakenteeseen.
On totta, että omistan myös Fortumia ja Neste Oilia, ja näissäkin firmoissa on enemmistöomistaja - Suomen valtio. En kuitenkaan ole yhtä huolissani (vaikkakin vähän huolissani) poliittisesta riskistä, sillä uskon valtion olevan keskimäärin rehellisempi kuin yksityiset enemmistöomistajat.

Vapautin pääomani 360 osakkeesta. Minulla kävi hyvä tuuri, sillä sen jälkeen kun olin likvidoinut positioni 7,1% voitolla, osakkeen kurssi tippui monia prosenttiyksiköitä. En olisi jäänyt kulujenkaan jälkeen tappiolle, mutta voitot olisivat jääneet pörssiin. Tämä pääoma on käytetty seuraavaan projektiini, josta teen postauksen tässä jonkin ajan kuluttua, kun saan projektin loppuun.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.