perjantai 18. syyskuuta 2015

Lainajuhlat loppuivat


Olen nyt ollut vertaislainamarkkinoilla noin 1,5 kuukautta Lainaaja.fi:n kautta. Olin ennen katsellut vertaislainoja suurella mielenkiinnolla, mutten ollut hypännyt kelkkaan, sillä riskin ja tuoton suhde on ollut minusta huono, eikä lainoista ole ollut riittäväst historiallista dataa riski/tuotto -suhteen arvioimiseksi. Mutta 1,5kk sitten hakemuksia selaillessani löysin muutamia ihan luottokelpoisen oloisia yksilöitä. Päädyin lainaamaan yhteensä 771 euroa tämän ajan aikana, joista 660e meni yhdelle henkilölle, eläkeläiselle, joka halusi uuden ponttoonilaiturin.

Tämä hieno markkinarako on kuitenkin sulkeutunut yllättävän nopeasti. Tiesin, että Suomessa vertaislainamarkkinoille käy todennäköisesti niin kuin Yhdysvalloissa: Jonkin ajan jälkeen institutionaaliset sijoittajat kiinnostuvat vertaislainoista, jonka jälkeen markkinoille tulee hyökyaaltona järjettömiä määriä rahaa, joka kahmii ihan kaiken järkevän ja vähemmän järkevän, jättäen roskakasan likaisimmat lainat pohjalle. Lainaaja.fi:n osti vähän aikaa sitten suomalainen sijoitusyhtiö, ja juhlat ovat lässähtäneet.


Institutionaalinen sijoittaja on asettanut jonkinlaisen automaattisen algoritmin, joka on selkeästi asetettu asentoon "make it rain." Olen nähnyt hakemuksia, joissa hakija ihan selkeästi väläyttelee, että on maksuhäiriömerkinnän ja taloudellisen raunion partaalla, mutta rahasto tulee ja läiskii pahimmillaan jopa 1500e pöytään. Mikäs siinä, ei se ole tyhmä joka pyytää. Välillä vaan repeää kunnon naurunremakkaan, kun näkee hakijalla olevan nettotuloja suuntaan 3000e/kk, ja menoja 3500e/kk, jonka jälkeen hän saa lainatarjouksen nelinumeroisesta summasta. Mutta ei tässäkään vielä mitään, en minä noita roskalainoja koskaan halunnutkaan. Ongelma on, että ne ovatkin ainoita, joita tuntuu olevan jäljellä. Kaikki suosimani remonttilainat ovat kadonneet lähes täysin, todennäköisesti imuroitu melkein heti pois, kun ovat tulleet markkinoille.

Lyhyesti tiivistääkseni rahan tarjonta on ylittänyt kysynnän raamatullisissa mittakaavoissa, enkä usko, että hyviä diilejä kyseiseltä sivulta tulee löytymään kovin montaa. Toistaiseksi oma salkkuni on onneksi pärjännyt ihan hyvin, sillä 771 eurosta olen siirtänyt 99,29 euroa takaisin omalle pankkitililleni, mikä tarkoittaa, että olen saanut 12,9% sijoituksestani takaisin. Loput eivät siis ole toistaiseksi osoittautuneet tappiollisiksi, mutta ovat vielä kiinni. Annan nykyisten lainojen juosta loppuun. Kaikki rahat ohjaan sijoitussalkkuni velanmaksuun Nordnetissä. Tilanne on äitynyt Lainaajassa niin pahaksi, että mieluummin otan varman 1% tuoton rahoilleni + vähennetyn margin call -riskin kuin 24% nimellistuoton näillä riskeillä!

Minusta tässä on hyvä esimerkki siitä, kuinka kannattaa jatkuvasti olla valppaana ja hyödyntää markkinarakoja, kun ne aukeavat. Yhtä tärkeää on kuitenkin huomata, kun ne ovat sulkeutumassa, ettei aja suoraan seinään. Tulen edelleenkin valvomaan Lainaaja.fi:n hakemuslistaa, mutta paljon laiskemmin kuin ennen. En usko, että siellä tulee olemaan hyviä lainoja pitkiin aikoihin, ennen kuin kyseinen institutionaalinen sijoittaja ottaa kunnolla takkiin tuolla holtittomalla sijoitustyylillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.