lauantai 13. helmikuuta 2016

Sijoitusvuosi 2015 - henkilökohtainen taseeni

Vuosi 2015 on ohi ja on aika reflektoida suoritusta. Vuoden aikana aktivoin Nordnetin Kultaluoton ja tasapainotin salkkuani paljon. Tasapainotuksesta lankeaa maksettavaksi melkoinen veropaukku, minkä vuoksi viime vuonna kesätöissä jouduin pitämään suurempaa ennakonpidätysprosenttia, kuin olisi muuten pitänyt. Joudun itseasiassa ensimmäistä kertaa elämässäni maksamaan ennakkoveroa! Onneksi minun ei näillä näkymin tarvitse tehdä tasapainotuksia salkussani tulevaisuudessa, joten säästän paljon veroissa ja komissioissa.

Tasapainotusten jälkeen olen käyttänyt lainaa tarttuakseni mielestäni mielenkiintoisiin markkinoiden tarjoamiin tilaisuuksiin. Tällaisia merkittäviä tilaisuuksia olivat mielestäni Fortumin ja Elecsterin ostot. Nokian Renkaatkin tarjosivat melkoisen ostotilaisuuden markkinarytinässä, mutta en ymmärtänyt tarttua siihen, ja tuli menetettyä paljon tuloa.

Henkilökohtainen taseeni kehitys:Velkaa oli vuoden alussa 3962,09€ ja lopussa 15 336,67€. Kaikista selkeimpänä näkyy toukokuussa aktivoimani sijoituslainan vaikutus. Luottolimiitin myönnön jälkeen velkani heti kaksinkertaistuivat ja jatkoivat kasvuaan koko vuoden. On tärkeää muistaa, että lasken opintolainani myös mukaan tähän laskelmaan! Velkaantuminen voi kuullostaa ensikuulemalta todella hurjalta syöksykierteeltä, kunnes huomioidaan, että 9960e on sijoituslainaa, eikä kulutusluottoa. Toisin kuin kulutusluotot, joiden käyttö on moottoritie helvettiin, sijoitusluotot eivät välttämättä ole paha asia vastuullisesti ja oikein käytettynä, koska sillä on ostettu tuottavaa omaisuutta, joka lähtökohtaisesti vastaa velvoitteesta puolestani.

Siksi on hyvä peilata velkoja varoihini. Varani olivat vuoden alussa 30 628,86€ ja lopussa 41 373,11€, eli nettovarallisuuteni oli vuoden lopussa 26 036,44. Suurin osa varojen kasvusta johtui edellämainitusta sijoituslainasta. Muita vaikuttavia tekijöitä on kesätyöaikana säästetty palkkani, ja tietysti markkinoiden vaikutus, joka on varmaan suurin. Markkinoiden vuoksi nettoarvoni ei ole juuri noussut säästämisestä huolimatta. Nämä asiat ovat kuitenkin asioita, jotka jätän omaan arvoonsa. Kun markkinat tulevat alas (ja nettoarvoni sitä myöten), saan uudella säästämisellä halvemmalla varallisuutta, joka tuottaa minulle rahaa myöhemmin.

Kaiken kaikkiaan vuosi meni oikein mukavasti, vaikka nettovarallisuuteni laski 600 euroa. Mielestäni olen silti pitkällä tähtäimellä vaurastunut, koska nettovarallisuus kyykkäsi lähinnä osakemarkkinoiden takia. Olen saanut hankittua enemmän osakkeita halvemmilla kertoimilla, ja vaikka nämä arvostustasot jäisivät ikuisesti tälle tasolle, tulisin silti nauttimaan pitkällä aikavälillä paremmista tuotoista, kun osinkojen "vuosikorko" on parempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.