lauantai 5. maaliskuuta 2016

Miksi irtaannun vertaislainoista

Olen nyt nähnyt minulle läheisen ihmisen painivan talousvaikeuksien kanssa. Vaikka hänellä ei ole edes paljon velkoja tai muutenkaan ole missään nimessä oikeasti "kusessa", oli hänen henkilökohtaisen taloutensa korjaamisessa paljon työtä. Kun sen jälkeen näin yhden vertaislainoistani siirtyvän perintään, sai se minut ajattelemaan syvällisemmin. Kyseinen lainaaja ei varmaan koskaan pysty maksamaan lainaansa pois, vaan se tulee olemaan hänellä vanhan iän vuoksi ulosotossa kuolemaan asti.


On totta, että en ole tuputtanut lainanottajille lainarahaani ollenkaan. On myös totta, että hänen velkaantumisensa vaikutti ihan kohtuulliselta, kun myönsin oman lainani hänelle, ja hän vasta sen jälkeen otti todella paljon enemmän lainaa ja aloitti oman syöksykierteensä. Koron hän on itse hyväksynyt ja ollut koko prosessin ajan tietoinen kustannuksista ja riskeistä. Tai ainakin olisi pitänyt olla. Koko bisnes saa minut kuitenkin tuntemaan itseni suoraan sanottuna aivan helvetin likaiseksi, enkä halua olla osana köyhän väestön velkaantumisongelmaa. En myöskään halua, että tällaisten ihmisten taloudellisesti itsetuhoista käytöstä mahdollistetaan.

Tulee mieleen Warren Buffetin menneisyys. Warren Buffet uransa alkuaikoina harrasti ns. "tupakantumppi-sijoittamista". Hän osti firmansa avulla heikosti menestyvän teollisuusyrityksen, ja erotti johdon. Tilalle hän palkkasi todella tiukan managerin. En muista tarkkaan hänen lempinimeään, mutta siinä oli sana "rauta". Kyseinen manageri sai tehtaan tuottavaksi, mutta Buffetista tuli erittäin epäsuosittu henkilö tässä kaupungissa. Hän sitten päätti, että hän haluaa olla rikas ja suosittu, ei rikas ja vihattu. Tilanne on hyvinkin analoginen nykytilanteeni kohdalla, paitsi maineeni ei kärsi. Lainaaja.fi:n palvelu on anonyymi, ja voin repiä röökintumppeja köyhiltä ihanan anonyymisti. Omatuntoni kuitenkin kärsii.

Mikä olisi sinun mielestäsi mukavin tapa rikastua? 

1) Ostaisitko kaverin kanssa asunnon, jonka jälkeen kunnostaisitte sen ja pistäisitte esimerkiksi jollekin opiskelijalle vuokralle?
2) Rahoittaisitko ihmisiä työllistäviä ja koko yhteiskuntaa vaurastuttavia yrityksiä?
3) Mahdollistaisitko jonkun köyhän eläkeläisen elämisen yli varojen rahoittamalla jonkun saamarin ponttoonilaiturin hänelle, jota hänellä ei ole koskaan varaa maksaa? Tämän jälkeen ulosottovirkailija ulosmittaa, mitä laki sallii.

Omatuntoni ei lähde halvalla. Toivon myös, että mahdollisimman harva myisi omansa. Olen hyvin konkreettisella tavalla ymmärtänyt, kuinka lainaamalla rahaa kyseenalaisen maksukyvyn omaavalle joukolle ihmisiä on yhteiskunnan kokonaishyvinvointia tuhoava vaikutus. En tuomitse kuitenkaan koko vertaistaloutta. Esimekriksi Invesdor on eräänlainen hyvänmielen sijoitusalusta. Se on kaikkea, mitä vertaiskuluttajalainaaminen ei ole, mutta siitä ehkä joku toinen päivä.

PS.

Tästä syystä en myöskään lähde tuottoa.fi tai vastaaviin skeemoihin mukaan. Samaa paskaa vielä mukavammin automatisoituna.

4 kommenttia:

 1. Onnittelen päätöksestä.

  Koronkiskurin ammatti ei ollut varteenotettava vaihtoehto omissakaan poikavuosien uratoiveissa,

  Niitä olivat kansainvälinen seikkailija, filmimoguli, krokodiilinkesyttäjä tai puussa asuva kääpiöiden kuningas, mutta ei koronkiskuri, herra paratkoon!

  Kaikkia muita tuli -osittain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhah! Itse halusin jostain syystä arkkitehdiksi, koska äiti oli. Olinkin aika mammanpoika.

   Otin yhteyttä Lainaaja.fi asiakaspalveluun ja ilmoitin, että olisin halunnut antaa lainani anteeksi, mutta sieltä tuli vastaus, että tällaista mahdollisuutta ei ole. Noh, tärkeintä on, mitä tästä eteenpäin teen.

   Minulla yksi vertaislaina, jota en kadu. Asuntosijoittaja, jolla on 33-34 sijoitusasuntoa. Kyllä, yli kolmekymmentä. Vuokratulot ihan hullut ja tekee kahta työtä, ja massia riittää. Olen ennenkin hänestä tässä blogissa puhunut, mutta mainitsin nyt vielä uudestaankin, kun se piristää. Onneksi reippaasti yli puolet lainaamistani rahoista meni hänelle, niin ei ole niin kurja olo. Loppujen lopuksi kiskuroin vain muutamalla satasella, eli en onneksi mitään megaluokan kiristyspisnestä.

   Ehkä muutan sinne puuhun hallitsemaan niitä kääpiöitä. :)

   Poista
 2. Itse en ole vielä kokeillut noita vertaislainapalveluita. Vähän epäilyttää ihmiset jotka niistä tarvitsevat lainaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, suurin osa ihmisistä on enemmän kuin epäilyttäviä. 99% hakijoista on ihan kusessa, ja vaikka ei kokisi eettisenä ongelmana, ihan taloudellisestakin perspektiivistä ei kannata lainata pennin pyörylää.

   Nykyään lainaaja.fi pakkomyy lainat polkuhintaan perintäyhtiöille, jos ne erääntyvät, mikä huonontaa sijoittajien asemaa entisestään. Olen tutustunut ja tutkinut vertaislainoja paljon, ja voin ihan suoralta kädeltä sanoa, että on hyvin, hyvin hyvin harvinaisia tapauksia, joille kannattaisi lainata.

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.