lauantai 28. toukokuuta 2016

Salkku toukokuussaOsinkokevät on osaltani päättynyt. Minulle maksettiin osinkoja yhteensä 1932,41€, joista maksoin ennakonpidätyksiä 488,33€. Loppujen lopuksi kassaani kilahti osinkoja 1444,08€. Ihan kiva summa, joskin ei sillä ihan vielä eletä. Voisi myös ajatella, että minun osinkotuloni olisivat 120,34€ kuukaudessa. Haluan tulevina vuosina verrata osinkovirtaa tähän summaan, niin hahmotan paremmin kehitystä. Tai ainakin saa komean käppyrän blogiin.

Muita kuulumisia: En saanut kesätyötä. Olin ns. "lyhyellä" listalla reskontrahoitajaksi johonkin satunnaiseen firmaan lähikunnassa ja uskoin vahvasti mahdollisuuksiini. Firma sitten päättikin olla ottamatta ketään, mikä oli ihan hauska juttu. Eipä tällä muuta merkitystä ole, mutta kesän suunnitelmiini se vaikuttaa. Alun perin ajattelin säästäväni palkasta valtavan osan salkkuuni, mutta nyt voi olla, että joudun jopa likvidoimaan osakkeita kesän elämistä varten. Tämä siksi, koska muutan kesäkuun alussa tyttöystäväni kanssa yhteen ja huomattavasti isompaan asuntoon. On paljon pikkujuttuja ja muutama isompi juttu, jotka haluan ostaa. Kohta nähdään, miten käy.


Salkun tapahtumat huhti-touko

Huhtikuu

Osingoilla kerätyt varat sijoitin Yleiselektroniikka Oyj:hin. Firmasta olenkin jo kirjoittanut edellisessä postauksessa. Huhtikuussa ei juuri muuta ihmeellistä tapahtunut. Likvidoin pienen indeksirahaston loppuun. Osan tästä rahasta käytin robotti-imurin ostamiseen. Se oli kallis, mutta imuroi todella hyvin. (Oikeasti!) Säästää minulta yllättävän paljon vaivaa työhöni ja vapaa-aikaan.

Toukokuu

Päädyin myymään kaksi kolmasosaa Elecster-positiostani. Myisin loputkin, jos Fortum ei silloin rikkoisin Nordnetin kultaluoton 20% rajoja. (Osa osakkeista on eri salkussa, siksi tase-erittelyssäni se on 23,1%) Puhuinkin tästä jo hieman Sharevillessä, mutta lainatakseni itseäni firman aliarvostus on mielestäni käytännössä kadonnut hurjan kurssinousun vuoksi yleisen tilanteen pysyessä käytännössä samana. Lisäksi uskon yhden megatrendeistä olevan Elecsteriä vastaan. Olen nähnyt kasvissyönnin ja kasviperäisten tuotteiden suosion lisääntyvän. Tällä hetkellä sitä ei Elecsterin tuloksessa huomaa, eikä tulla huomaamaan vielä ensi vuonna. Sijoitushorisonttini ovat kuitenkin vuosikymmenissä. Vaikka en itse vegaani olekaan, näen veganismin tietynlaisena buumina. Ruokailutottumukset voivat lähteä muuttumaan yllättävän nopeasti, eikä kovin suuren osan väestöstä tarvitse leikata maitotuotteita tarjottimeltaan tuhotakseen Elecsterin kaltaisten investointihyödykkeitä tuottavien yritysten kannattavuuden: Kun jonkin hyödykkeen tuottaminen ei enää kannata, ensimmäisenä pistetään investoinnit jäihin. Tämän näkee esimerkiksi öljyn kohdalla nyt.

Olen nähnyt ja kuullut kasvissyönnin lisääntyvän. Tämä kulminoitui silmissäni, kun n. viikko sitten kauppakorkeakoulun ruokajonossa edellä oleva keski-ikäinen raavas perusjätkä otti kasvisruokaa. Minusta ei ole perusteetonta pitää todennäköisenä, että 10-20v aikana osa näistä lukuisista kasvissyöjistä alkaa jättämään enenevässä määrin muitakin eläintuotteita hyllyyn. Jotta suostuisin kantamaan tätä megatrendin riskiä yhditettynä Elecsterin pieneen kokoon ja suuromistajan tuomaan riskiin vaadin mittavan alennuksen, jotta suostun ostamaan osaketta. Kaikki tämä alennus on kadonnut. Wikipedialähteet nyt on yleensä aika niin ja näin, mutta itse pidän tätä aika uskottavana lähteenä, kun pohdin, onko kasvissyönti nousussa.

Likvidoin yhteensä n. 4000€, joista pistin Yleiselektroniikka Oyj:hin n. 1300€. Nostin myös käyttötililleni tästä 800€. Loput jäävät salkkuun velka-astetta pienentämään. En muista, olisinko koskaan nostanut salkustani näin paljon rahaa, kuin tänä keväänä. Olen elänyt aika säästäväisesti elämäni aikana, joten paljoa tavaroita minulla ei ole. Nyt kun olen muuttamassa nyt tyttöystäväni kanssa yhteen, ja olisi kiva hommata vähän korkeampitasoiset vehkeet. Lähinnä elämää helpottavia kodinkoneita tarkoitan nyt, perus huonekalujen lisäksi. Tämä tarkoittaa siis pyykin- ja astianpesukoneita. (Tiskivesi alkaa tulemaan jo korvista ja ikkunoista.) Epäröin todella kauan, mutta nettoarvoni on noussut viime vuosieni aikana 29760 euroon, joten ehkä voisin vaihteeksi poiketa yleisestä tavastani sulloa kaikki säästöön ja hommata joskus kunnon systeemit.

Tämmöinen postaus tällä kertaa. Tämä salkkuraportti oli hieman erilainen sinänsä, että puhuin enemmän yksityiselämästäni kuin salkustani. Tarkoitukseni on pitää tämä blogi enemmän sijoituskeskeisenä analyysiblogina kuin ~"mä bloggaan mun elämästä"~ blogina, mutta haluan perustella taloudellisia päätöksiäni. Tällä kertaa se oli rahojen nosto salkusta, joten koin tarpeelliseksi avata nostojen syitä.

Tase


Tase, lyhennetty:
Vertaislainat      1 476 €
Osakkeet   38 375 €
Rahastot      4 600 €
Likvidit varat      1 288 €
Velat - 15 979 €
Oma pääoma   29 760 €

Sijoitusten erittely prosenttina sijoituksista:

Vertaislainat 3,3 %
American Electric Power 10,8 %
Elecster 4,9 %
Fortum 23,6 %
Kesko 16,1 %
Neste 9,1 %
Nokian Tyres 3,6 %
Olvi 13,1 %
Yleiselektroniikka 5,2 %
Handelsbanken MSCI USA Index 6,6 %
Nordnet Superrahasto Tanska 1,2 %
Nordnet Superrahasto Ruotsi 1,3 %
Nordnet Superrahasto Norja 1,1 %
Seligsonin hallinoimat rahastot yhteensä 0,2 %

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.